Elementele decorative executate din fier forjat au fost inca de la bun inceput adevarate opere de arta. Este absolut incredibil sa observi metamorfoza unui spatiu, cand acesta primeste asemenea adaosuri. Pe cat de rece este metalul din care sunt executate, pe atat de cald le este efectul. Oricat de simple sau bogate ar fi, aceste mici detalii dau casei si gradinei un aer de poveste, romantic, delicat, distins, fiind printre putinele elemente decorative de factura retro, ce nu vor capata niciodata un aer desuet. Evident, trebuie sa avem grija sa asiguram un echilibru stilistic spatiilor pe care dorim sa le amenajam, altfel riscam sa ne trezim inconjurati de o jungla de metal.

Pat din fier forjat cu baldachin. Nu stiu daca ati vazut vreodata un asemena pat, va asigur ca va veti indragosti de el iremediabil. V-ati dorit vreodata o amenajare inedita pentru domnitorul matrimonial? Mai ales daca aveti dressing separat, iar camera arata stingher mobilata doar cu un simplu pat? Va sugerez sa cumparati un pat din fier forjat cu baldachin, sa atarnati la ferestre niste draperii grele si voluminoase si veti vedea cum doar aceste doua elemente vor umple pur si simplu spatiul si-i vor da un aer de-a dreptul princiar. Va veti simti ca in vacanta in fiecare seara, iar somnul ca fi cu siguranta foarte odihnitor.

Balustrada scarilor interioare. Majoritatea consideram fierul forjat bun pentru scarile exterioare, dar o sa va invit sa facem un exercitiu de imaginatie si sa vizualizam interiorul unei case decorate cu mult lemn si piatra, cu semineu, candelabre cu aspect rustic, ferestre foarte ample cu rama de lemn, covoare pufoase, mobilier din lemn masiv, si … o scara interioara elicoidala, sau balansata, a carei balustrada abunda de frumoase elemente din fier forjat. Idilic. Si atentie, nu este o cabana la munte!

Set masa si scaune pentru terasa. In primul rand, trebuie subliniat faptul ca un asemena set, daca este format dintr-o masa si numai doua scaune, se preteaza atat teraselor cat si balcoanelor, fapt extrem de important. Putini dintre noi au sansa de a locui la casa si tocmai ni se demonstraza ca acest lucru nu e mereu un impediment cand vine vorba de un element decorativ pretios si deosebit. Partea si mai interesanta este ca acest ansamblu arata fantastic si in interiorul casei, atat in living cat si in dormitorul matrimonial, pe post de masuta de cafea. Scaunul ansamblului in sine poate deveni parte integranta a decorului dormitorului, Instagramul geme de poze artistice de budoir, realizate pe scaune simple din fier forjat.

Pavilionul de gradina. Atunci cand este executat din fier forjat, acest pavilion pare desprins din file de poveste. Puteti sa lasati plante agatatoare sa-l invadeze, sau sa-l tineti exact asa cum este, ca pe un “bibelou” de gradina. In general sunt destul de mari cat sa permita amplasarea unor banci in cadrul perimetrului, lucru ce le permite sa devina spatii ideale pentru relaxare, citit, meditatie sau somn.

Poarta arcada din fier forjat. Daca pavilionul este o alegere ce iese din discutie cand vine vorba de gradina dumneavoastra, de cele mai multe ori din cauza dimensiunilor, puteti lua in locul lui o arcada din fier forjat pentru plante agatatoare, simpla sau cu spatii de depozitare pentru jardiniere si ghivece. Ar fi interesant sa o amplasati la trecerea de la zona pavata a curtii la cea verde, deoarece reprezinta atat vizual cat si simbolic, o ingemanare intre natura si mana omului. Una armonioasa.

Aceste 5 sugestii sunt doar orientative, va asigur ca fierul forjat are mult mai multe puncte forte ce pot fi exploatate in interesul casei dumneavoastra: o banca de gradina, o marchiza, o poarta, corpuri de iluminat, etc. Posibilitatile sunt multe si felurite.

Bine ai venit acasa, fierule forjat!