pergoleCând vine vorba de amenajarea spațiilor exterioare, unul dintre aspectele importante de luat în considerare este sistemul de umbrire. Fie că aveți o terasă, un balcon sau o grădină, un sistem de umbrire adecvat vă poate oferi protecție împotriva razelor solare puternice, vă poate permite să vă bucurați de aerul proaspăt în timpul zilelor toride de vară și vă poate crea un spațiu confortabil pentru relaxare și socializare.

Sisteme de umbrire pentru terase și balcoane

1. Pergole

Pergolele sunt o alegere populară pentru grădini și spații verzi, oferind o umbrire eficientă și creând un spațiu plăcut pentru relaxare și socializare în aer liber. Acestea pot fi realizate din lemn, aluminiu sau alte materiale rezistente la intemperii.

Pergole – Principalele avantaje:

 • Design versatil: Pergolele pot fi personalizate în funcție de preferințele și nevoile dvs., oferindu-vă posibilitatea de a alege un design care să se potrivească perfect cu grădina sau spațiul verde.
 • Protecție împotriva razelor solare: Oferă o umbrire eficientă și protecție împotriva razelor solare puternice.
 • Spațiu suplimentar de relaxare: Pot crea un spațiu suplimentar de relaxare în grădină, oferindu-vă posibilitatea de a vă bucura de aerul proaspăt și de frumusețea naturii.

2. Marchize

Marchizele sunt o altă opțiune populară pentru terase și balcoane. Acestea sunt confecționate din materiale rezistente la apă și la razele UV și pot fi extinse sau retrase în funcție de nevoi.

Principalele avantaje ale marchizelor includ:

 • Protecție solară și termică: Oferă o protecție eficientă împotriva razelor solare și reduc căldura în interiorul spațiului.
 • Design versatil: Sunt disponibile într-o gamă largă de culori și modele, astfel încât să puteți alege o opțiune care să se potrivească cu designul și stilul dvs.
 • Îmbunătățirea esteticii: Pot adăuga o notă de eleganță și stil terasei sau balconului.

3. Copertine retractabile

Copertinele retractabile sunt o opțiune excelentă pentru a obține o umbrire eficientă în grădină sau în spațiile verzi.

Principalele avantaje ale copertinelor retractabile includ:

 • Flexibilitate: Puteți ajusta nivelul de umbrire în funcție de preferințe și de momentul zilei.
 • Protecție solară și termică: Blochează razele solare nocive și reduc căldura în interiorul spațiului.
 • Spațiu suplimentar de relaxare: Vă permit să creați un spațiu confortabil și plăcut în grădină, în care să vă bucurați de aerul proaspăt și de mediul înconjurător.

 

VEZI REDUCERILERecomandări sisteme de umbrire terasă și balcon

4. Umbrele de grădină

Umbrelele de grădină sunt o alegere populară pentru a obține o umbrire rapidă și convenabilă în spațiile verzi. Acestea pot fi ușor de instalat și de utilizat și pot fi plasate în diferite zone ale grădinii pentru a crea zone de relaxare și de protecție împotriva soarelui.

Principalele avantaje ale umbrelelor de grădină includ:

 • Ușor de utilizat: Sunt ușor de deschis și închis, permițându-vă să vă ajustați nivelul de umbrire în funcție de preferințe.
 • Portabilitate: Pot fi mutate și plasate în diferite zone ale grădinii, oferindu-vă flexibilitate și versatilitate.
 • Protecție împotriva razelor solare: Blochează razele solare nocive și reduc căldura în interiorul spațiului.

5. Corturi și pavilioane

Corturile și pavilioanele sunt soluții excelente pentru a obține o umbrire completă și o protecție eficientă împotriva razelor solare și a intemperiilor. Acestea pot fi utilizate pentru a crea spații de relaxare și socializare în grădină.

Principalele avantaje ale corturilor și pavilioanelor includ:

 • Protecție completă: Oferă o umbrire completă și o protecție eficientă împotriva razelor solare și a intemperiilor.
 • Spațiu generos: Oferă un spațiu generos pentru relaxare și socializare, în care vă puteți bucura de aerul proaspăt și de frumusețea naturii.
 • Durabilitate și rezistență: Sunt confecționate din materiale rezistente la intemperii și au o durată lungă de viață.

pergoleFactori de luat în considerare la alegerea unui sistem de umbrire pentru exterior

1. Dimensiunea și forma spațiului

Atunci când alegeți un sistem de umbrire pentru exterior trebuie să țineți cont de dimensiunea și forma spațiului în care urmează să fie instalat. Asigurați-vă că alegeți un sistem care se potrivește perfect în spațiul și care oferă nivelul de umbrire dorit.

2. Materiale și durabilitate

Alegeți un sistem fabricat din materiale rezistente la intemperii și la razele UV, care să reziste în timp și să nu necesite o întreținere constantă.

3. Opțiuni de control și funcționalitate

Asigurați-vă că sistemul ales vă oferă posibilitatea de a ajusta nivelul de umbrire în funcție de preferințe și de momentul zilei și că este ușor de utilizat.

4. Design și aspect estetic

Designul și aspectul estetic al sistemului de umbrire sunt de asemenea factori importanți de luat în considerare. Alegeți un sistem care se potrivește cu designul și stilul spațiului dvs. și care adaugă un plus de frumusețe și eleganță.

pergoleInstalarea și întreținerea sistemului de umbrire

1. Instalarea sistemului

Instalarea sistemului de umbrire poate fi realizată fie de către specialiști în domeniu, fie în regim DIY (Do It Yourself), în funcție de nivelul de experienta al fiecăruia.

2. Întreținerea și curățarea regulată

Pentru a vă asigura că sistemul de umbrire rămâne într-o stare bună de funcționare și aspect, este important să efectuați întreținerea și curățarea regulată. Consultați instrucțiunile de întreținere ale producătorului și respectați recomandările pentru a prelungi durata de viață a sistemului de umbrire.

Alegerea unui sistem de umbrire pentru exterior poate fi o decizie importantă, dar cu informațiile și sfaturile potrivite, puteți lua o decizie înțeleaptă și vă puteți bucura de toate beneficiile unei umbrire eficiente. Sperăm că acest ghid complet v-a oferit informațiile necesare pentru a face o alegere potrivită și vă dorim mult succes în găsirea sistemului de umbrire perfect pentru nevoile și preferințe.