Multi dintre noi isi doresc foarte mult sa lucreze de acasă. Am salva ore întregi de stat in trafic si le-am folosi pentru a petrece timp alături de cei dragi. Problema este ca, si daca ni se iveste această șansă, marea majoritate refuzăm pe motivul lipsei unui spațiu adecvat. Este oare imposibil sa ne amenajam un birou in intimitatea casei? Nu, imposibil nu este, dar poate constitui o reala provocare si probabil, un plan de bataie va fi necesar.

In primul rand, trebuie sa eliberam un colt al camerei in care urmeaza sa amenajam micul spatiu de lucru, de preferat cel din stanga ferestrei.

Ideal ar fi ca biroul sa fie amplasat in apropierea acestei ferestre, dar nu cu fata sau spatele la aceasta, ci perpendicular pe una dintre laturile scurte. Dupa cum spuneam mai sus, alegerea optima ar fi pe cea din stanga dumneavoastra. De ce? Pentru ca, atunci cand ne punem biroul orientat catre fereastra, in momentul in care avem o convorbire video cu cineva, acesta persoana va vedea intreaga incapere, lucru care denota o usoara lipsa de profesionalism. Daca stam cu spatele catre fereastra, ecranul calculatorului va reflecta vesnic lumina zilei, lucru foarte suparator in timpul lucrului propriu-zis. Iar la scoala am invatat inca de mici ca lumina ar trebui sa pice pe foaia caietului, dinspre stanga…

Evident, vom alege un birou de mici dimensiuni, fie dreptunghiular, fie in forma de L (in cazul in care job-ul presupune folosirea permanenta a unei imprimante). Scaunul de birou va trebui sa se conformeze implicit aceleiasi cerinte.

Daca livingul dumneavoastra este decorat cu mobilier vechi, extrem de valoros, si nu doriti sa stricati armonia spatiului, puteti sa alegeti un secretar pe post de birou pentru lucru (evident, in conditiile in care lucrati exclusiv in fata laptop-ului). Sunt piese de mobilier de o eleganta aparte, foarte usor integrabile in interioare decorate exclusivist. In plus, au in general dimensiuni pretabile spatiilor mici.

Pentru depozitarea bibliorafturilor si a dosarelor alegeti un dulap cu rafturi, ingust si inalt, pe care sa-l amplasati pe peretele din stanga dumneavoastra, in spatele biroului. Prin simpla intindere a mainii ar trebui sa ajungeti sa manevrati documentele de care aveti nevoie.

Pe peretele din spatele scaunului nu ar trebui sa puneti decat un tablou sau un foto-tapet, pentru ca orice corp de mobilier amplasat acolo va aduce discomfort datorita riscului constant de a fi lovit.

In rest, inarmati-va cu rabdare, fiti deschisi catre variante inedite, cum ar fi mobilierul pliabil, nu cumparati din primul loc in care aveti impresia ca ati gasit solutia optima, cereti parerea prietenilor, dar mai ales a familiei.

Mult succes!