Vremea calda este un inamic cu care am ajuns sa ne confruntam zilnic, in special cei dintre noi care locuiesc in mediul urban. In cadrul orasului, arsita este mult mai apasatoare, innecacioasa si irespirabila decat cea resimtita in tot restul teritoriului. Motivele sunt diverse: poluare, betoane in loc de spatii verzi, aglomeratie, lipsa planurilor de dezvoltare durabila, nepasarea autoritatilor, etc.

Solutia supravieturii in conditii umane, pentru marea noastra majoritate, s-a dovedit a fi aerul conditionat, care de cele mai multe ori se transforma intr-o mare problema pentru sanatate. Exista insa cateva solutii ajutatoare, ce miscoreaza in mod real timpul zilnic de folosire al aparatelor de aer conditionat.

Bolta din vita de vie. Cine a avut asa ceva acasa, nu are cum sa n-o aprecieze. Realizeaza un adevarat spatiu tampon intre razele soarelui si fatada casei dumneavoastra, mai ales atunci cand este amplasata pe zona de SE a casei, zona ce se scalda in razele soarelui pe parcursul intregii zile. Nu mai pui strugurii si vinul ce sunt deja doar un bonus la o functiune infinit mai importanta. Lasati-o sa se intinda tangent la intreaga lungime a fatadei si sa cada fix ca o cascada pe partea opusa.

Pergola. Este frumoasa, este eleganta, infrumuseteaza fatada prin umbrele pe care le lasa pe aceasta si este eficienta. Fie ca alegeti varianta “retro” din lemn – pentru un efect intim, estetic si elegant, fie ca optati pentru ceva modern, cu eficienta sporita, usor de manevrat, reglabila si rezistenta, pergola ramane o solutie de top. Tehnologia permite intinderea pe suprafete mari, asa ca dumneavoastra va veti putea bucura de o terasa de mari dimensiuni, complet umbrita.

Marchiza (copertina) de terasa si balcon. O varianta mai usor de folosit decat pergola, pentru ca se preteaza atat la terase cat si la balcoane (deci se poate dovedi un prieten de nadejde si pentru posesorii de apartamente), copertina ofera avantajul tehnologic de care avem nevoie: se extinde fix in functie de necesitati, se monteaza si demonteaza usor, panza este schimbabila, deci poate oferi casei aspect diferit in functie de anotimp sau alte considerente de ordin personal, iar gradul de umbrire se afla la un buton de telecomanda distanta.

Umbrela de gradina. Buna si clasica umbrela nu trebuie sa lipseasca in nici o casa care se respecta, deoarece este singurul dispozitiv de umbrire mobil. Merge acolo unde avem nevoie. Poate astazi vrem sa citim o carte tocmai in fundul gradinii, lungiti pe un hamac sau un sezlong. Fara umbrela, nu avem nici o sansa. O umbrela de calitate poate oferi premise vizuale anticipative, unor momente de relaxare totala. Iar aspectul jocului de umbre si lumini ce se vor tese in jurul ei, va fi mereu unul spectaculos.

Traiul in mediul urban are si avantajele lui clare si extrem de placute, asa ca, indicat este sa rezolvam cat mai eficient dezavantajele, pentru a ne bucura complet de reversul medaliei.